Busójárás 2019 /Hivatalos Esemény/

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Busójárás 2019 /Hivatalos Esemény/

február 28 @ 15:00 - március 5 @ 18:00

Oszd meg másokkal...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.
A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának – mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról – aligha van történeti alapja. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok.

https://www.facebook.com/events/412542999205201/

Részletek

Kezdés:
február 28 @ 15:00
Vége:
március 5 @ 18:00
Esemény kategória:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/412542999205201/

Helyszín

Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala

Szervező

Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala
E-mail:
noreply@facebookmail.com